zaterdag 9 januari 2010

Olijfpluk 2009

Dit jaar hebben wij voor het eerst olijven geplukt, ik zag er eerst een beetje tegenop na vorig jaar met bramen aan de gang te zijn geweest. Dit is echt heel wat anders, de takken en de olijven voelen fijn aan en het bleek een heel ontspannen en rustgevend werk te zijn, waar Danny, ik en de kinderen erg van hebben genoten. We kijken dus al uit naar volgend jaar! We hadden in eerste instantie maar echt heel weinig, maar we wilden meer en zijn verder gegaan terwijl de gaard echt zwaar verwaarloosd was en we uit iedere boom maar een beetje olijven konden halen. Uiteindelijk na 4 dagen plukken waren wij de trotse bezitters van ruim 90 kilo olijven. Ik kan jullie wel vertellen dat je na 4 dagen anders een kilootje of 1000 misschien wel 2000 kan hebben als je met zijn 2en plukt. Het was november en heerlijk weer en we hebben het echt met ons gezin gedaan. Vrijdags hadden we samen met onze buurman Jacques en Fabrizio onze italiaanse leraar, een afspraak bij de oliemolen. We hadden besloten onze olijven te bundelen, omdat de molens vaak persen vanaf 300 kilo, aangezien wij onze olijven niet met jan en alleman op de hoop wilden laten gaan en wij pure, biologische Montegiovese olie zouden krijgen. Bij de olie molen ging het niet helemaal naar afspraak want de beste man had dat ook met wel ..... anderen, dus hebben we besloten om een andere molen te nemen, die de afspraken wat beter regelde. We konden onze olijven laten staan ze werden alvast gewogen en zondag ochtend zouden ze worden geperst.
Dus dat was nog 2 daagjes wachten en zondag ochtend zijn we met zijn allen naar de oliemolen gegaan om te kijken hoe het proces nou in zijn werk ging en we waren natuurlijk razend nieuwsgierig wat we voor een opbrengst hadden??????



Onze olijven klaar voor vertrek op vrijdag. Onze olijfwacht houdt alles goed in de gaten.



Toen we aankwamen waren even daarvoor onze olijven in de eerste machine gegaan, waar ze werden gewassen.


Vervolgens worden de olijven geschud en worden de blaadjes die over zijn gebleven weggevoerd via een ander kanaal.



De olijven gaan via een buis naar de andere ruimte waar de olijven met water erbij gemalen worden en ze worden tevens ongeveer 3 kwartier rond gehutseld. 



Vervolgens worden ze nog een beetje verwarmd en gaan ze naar een machine waar het water van de olijfolie wordt gescheiden.



Dan na ongeveer 1 uurtje komt de groene bijna fluoriserende olie uit de uit de laatste buis en kan je als bezitter van je eigen geplukte olijf olie naar huis gaan.

Van links naar rechts zie je Jacques Schuurkes, Fabrizio Mescolini en Danny!




De olie ruikt en smaakt heerlijk en heeft een ondenkbare smaaksensatie. Het luchtje is een menging groene appeltjes met olijfolie. De kleur blijft zo mooi als de olie wordt bewaard in donkere flessen. De smaak is natuurlijk als olijfolie maar veel voller en je proeft het verse bijzonder goed. Het lekkerste is als de olijfolie niet gebakken is maar vers over geroosterde broodjes met tomaatjes, bruschetta al pomodorini. Nou kom het maar eens proeven zou ik zeggen. Nu vergeet ik jullie bijna de opbrengst te vertellen. We hadden 16 kilo wat staat voor 19 liter olie. De opbrengst was 17,5 procent, terwijl er veel mensen waren die dag en de vorige dat die maar 14 a 15 procent hadden. We waren dus erg trots op onze goede olijven!



4 opmerkingen:

Marloes zei

dank je voor dit olijfplukverhaal!Ben dol op de italiaanse keuken en echte olijfolie..

martine l zei

leuk verhaal van die olijven, ik zou ook trots zijn op dat resultaat.
Volgend jaar meer.
groeten
martine L. (uit Madrid)

Anoniem zei

Hoi Marloes en Martine,

Dank je voor jullie reactie's. Ik hoop ook wat meer te schrijven op deze blog, toch ook wel leuk en een heel ander onderwerp weer eens dan quilten.

Veel groetjes, Babette.

adriane (naaimandje) zei

Wat een geweldige ervaring om dat zo mee te maken en dan nog wel van je eigen olijven!! Als ik twintig jaar jonger was zou ik ook naar Italiƫ emigreren, ik vind het een heerlijk land.
Leuk dat je dit met ons wilde delen,

Groeten,
Adriane.